Gezondheidscentrum Happy Body en Mind

Medisch holistisch centrum voor hypnotherapie en traumaverwerking

Zwangerschapscursus

Zwangerschapscursus : hypnose

Wil jij je optimaal voorbereiden op de bevalling en je zwangerschapskwaaltjes de baas blijven? Zwangerschapscursus hypnose helpt je hier bij. Veel BNers (Doutzen Kroes, Kim Kotter, maken gebruik van deze methode. Er wordt zelfs gefluisterd dat Kate er zo kort na de bevalling zo stralend uitzag omdat ze gebruik heeft gemaakt van deze techniek.

Hypnotherapie voor zwangeren is er op gericht om iedere zwangere ontspanning te leren om goed door de bevalling te komen. De zelfhypnose die je leert, helpt je op een simpele en doeltreffende manier goed en diep te ontspannen. Hierdoor kun je beter met de weeën en de pijn omgaan. De afspraak maken hypnose en hypnotherapie meppel hoogeveen en zwolleontsluitingsfase verloopt over het algemeen sneller en de pijnbeleving wordt als minder hevig ervaren. De bedoeling is dat je de bevalling op een prettige, fijne manier beleeft en er met een goed gevoel op terug kijkt. Dit geldt zowel voor de vrouw die bevalt als voor haar partner die het mee beleeft.

Extreem angstig voor de bevalling

Vanaf 20 weken tot ongeveer 24 weken zwangerschap kun je met de cursus starten. Voor vrouwen die veel last hebben van vervelende zwangerschapsklachten- zoals bv. slaapstoornissen, misselijk, pijn- kan het zinvol zijn om eerder te beginnen, omdat zelf hypnose hier een goede invloed op heeft. Dit geldt ook voor vrouwen die extreem angstig zijn en erg tegen de bevalling opzien, om welke reden dan ook.

Zwangerschapscursus zelfhypnose Meppel Zwolle

Partners zijn ook welkom

Voor veel partners is het moeilijk voor te stellen waar hun partner door heen moet. Door samen de zwangerschapcursus hypnose te volgen ben je samen bewust bezig naar dit spannende moment toe te leven. En kan je partner je steunen in dit moment.  Daarom kunnen de lessen worden gegeven in groepen maar ook als individu (samen) met je partner.

Tijdig aanmelden

Het is belangrijk om je in een vroegtijdig stadium van je zwangerschap al vast aan te melden zodat wij bij de groepen mensen kunnen plaatsen die in dezelfde periode zijn uitgerekend.

 

Wat is birthing middels hypnose

Bevallen en zwanger zijn middels birthing is een vorm van zelfhypnose en gaat er vanuit dat elke baby in warmte en rust geboren moet worden. Je verkeert tijdens birthting  niet daadwerkelijk in een hypnose waarbij je de controle kwijt bent. Tijdens het gebruiken van deze techniek ben je nog gewoon bij verstand, maar ben je in diepe ontspanning. Het is te vergelijken met dagdromen of het gevoel als je verzonken bent in een goed boek. Je houdt dus zelf de controle over jouw lichaam en geest en je zult gewoon met mensen kunnen spreken. Je bepaalt zelf in welke staat van ontspanning je verkeert.

Hoe werkt birthting ?

Het mooiste is te starten met deze zwangerschapscursus als je tussen de 20 en 24 weken zwanger bent.  Je kunt het alleen volgen maar ook samen met je partner.

birthting  kun je leren in 5 cursussen van 2,5 uur. In deze trainingen leer je verschillende ademhalingsoefeningen om je angst los te laten. Ook leer je samen te werken met je eigen lichaam. Door te luisteren naar je lichaam kun je voorkomen dat je verkrampt raakt. Als jij stress ervaart, reageert jouw lichaam hierop alsof er gevaar dreigt. Hierdoor maak je stresshormonen aan en neemt angst het over. Je lichaam maakt zich klaar om als het ware te vechten. birthting  zorgt ervoor dat je zelf de controle weet te bewaren.

Voordelen

Doordat je geen stress hebt, maar ontspannen bent, zal het lichaam endorfine aanmaken. Dit geeft een geluksgevoel, hierdoor is de kans op een positieve terugblik op de bevalling groter. Maar niet alleen mama heeft profijt van deze techniek. Doordat het lichaam geen stresshormoon aanmaakt, zal de baby minder stress ervaren. Ook zal het grotere zuurstoftoevoer krijgt. Na de geboorte ervaren moeders vaak een rustig en ontspannen kindje.

 

Ervaringen

Veel vrouwen ervoeren weeën als trekkingen in de buik of als een druk op de buik. Doordat je kunt ontspannen, zullen spieren zich niet krampachtig straktrekken en zul je zelf de controle houden. Helemaal pijnvrij kan niemand je beloven, iedere bevalling staat op zichzelf en zal anders zijn. Maar het kan wel een hulpmiddel zijn om de bevalling soepeler en ontspanner te laten verlopen.

Voordelen voor de moeder

 • Goed contact met je baby tijdens de zwangerschap en geboorte
 • Vergroten van je zelfvertrouwen
 • Brengt de geboorte terug naar een mooie, vredige gebeurtenis zoals de natuur het bedoeld had;
 • Inkorting van het geboorteproces;
 • Voorkomt vermoeidheid tijdens de ontsluitingsfase, waardoor de moeder fris, vitaal en energiek zal zijn tijdens de geboorte;
 • Effectief gebruik van de ademhaling;
 • Snel postnataal herstel;
 • Geeft je controle tijdens het hele proces, ook als het anders gaat dan gepland

Voordelen voor de baby van deze zwangerschapscursus

 • Een liefdevol en ontspannen welkom in het leven
 • Een hechte band tussen moeder, vader en baby
 • De ontspanning van de moeder heeft een positief effect op de groei van de baby tijdens de zwangerschap
 • Meer dan genoeg zuurstoftoevoer tijdens de geboorte
 • Een alerte en uitgerust baby na de geboorte en die waarschijnlijk goed aan de borst kan drinken
 • Gelukkige blije baby’s in hun babytijd: ze slapen goed, drinken goed en zijn ontspannen

Ontspannen baby bij bevalling zelfhypnose birthing Zwolle Meppel

Voordelen voor de vader van deze zwangerschapscursus

 • Wetenschappelijke uitleg over het belang van ontspanning tijdens de geboorte
 • Wat je kunt verwachten tijdens de verschillende fases van de geboorte
 • Hoe je met zelfvertrouwen en kennis de zorgverleners te woord kan staan; wanneer stel je vragen, wat vraag je en wanneer moet je het aan hen overlaten
 • Hoe je je partner kan helpen diep te ontspannen en hoe je haar natuurlijke pijnbestrijders kunt activeren.

 

© 2021 Gezondheidscentrum Happy Body en Mind

Thema door Anders Norén