Gezondheidscentrum Happy Body en Mind

Medisch holistisch centrum voor hypnotherapie en traumaverwerking

Rijangst

Rijangst

Rijangst of rijexamen angsten overwinnen met behulp van hypnose en hypnotherapie

Iedereen kent wel het gevoel zich op bepaalde momenten wat onzeker te voelen tijdens het autorijden. Anders wordt het wanneer deze gevoelens zich versterken en de overhand nemen. Mensen met rijangst vermijden vaak snelwegen, bochten en bruggen. Door de concentratie op de angst missen mensen met rijangst het overzicht in het verkeer wat tot gevaarlijke situaties kan leiden. Wist je dat uit rijangststatistieken blijkt dat zo’n 800.000 mensen in Nederland in meer of mindere mate last hebben van deze verschijnselen? Het merendeel zijn vrouwen en sommigen mijden zelfs het autorijden volledig.

afspraak maken hypnose en hypnotherapie meppel hoogeveen en zwolle

Rijangst, waar komt het vandaan?

Vaak ontstaat rijangst, ook wel axamofobie genoemd, na een incident. Ook psychische problemen en trauma’s kunnen een oorzaak zijn van negatieve emoties en gevoelens tijdens het autorijden. Wanneer er na een ongeval steeds weer een herbeleving plaatsvindt, kan er mogelijk sprake zijn van een Post Traumatisch Stress Syndroom (ptss). Plaatsen van het ongeval worden dan vaak vermeden en de angst neemt hand over hand toe.

Rijangst is lastig maar gelukkig hebben de meeste mensen een mildere vorm van deze angst die bovendien goed op te lossen is. Indien de angst te maken heeft met onvoldoende ervaring, dan is het advies om extra rijlessen te nemen. Op deze wijze wordt de vaardigheid verbeterd en voelt men zich zekerder in het verkeer. Beschik je reeds over voldoende vaardigheid maar heb je een vermoeden dat de negatieve gevoelens wel eens te maken zouden kunnen hebben met een vorm van rijangst? Kies een methode om de automatische reactie te neutraliseren en zorg ervoor dat je weer veilig de weg op kunt.

Heb ik last van rijangst?

Indien je een keer een onveilig gevoel hebt tijdens het autorijden, houdt dit niet meteen in dat je last hebt van axamofobie. Wanneer het gevoel van onveiligheid en onzekerheid aan blijft houden is het echter goed om hier aandacht aan te geven. Rijangst uit zich vaak in de volgende symptomen:

 

  • Angst om de zelfbeheersing te verliezen

 

  • Ademnood

 

  • Trillen of beven

 

  • Overmatig transpireren

 

  • Duizeligheid of flauwte

 

  • Hartkloppingen

 

  • Misselijkheid of bepaalde gevoelens in je buik (je maag draait zich om)

 

  • Opvliegers of koude rillingen

 

  • In extreme gevallen doodsangst

 

 

Rijangst eindelijk de baas

Net als bij alle andere angsten is de toepassing van hypnose en hypnotherapie zeer geschikt voor het oplossen van axamofobie. Indien je gemotiveerd bent om aan een oplossing te werken zul jij je vrijheid weer terugvinden. Het resultaat zal zijn dat je weer ontspannen in de auto zit waarbij positieve gevoelens en emoties weer de overhand nemen. Meer veiligheid voor jezelf en alle andere weggebruikers en dat is een fijn gevoel, toch?

© 2021 Gezondheidscentrum Happy Body en Mind

Thema door Anders Norén